Presentació de la Sra. Meritxell Ruiz Isern Consellera d’Ensenyament 2016

meritxell-ruizBenvolgudes i benvolguts,

Voldria saludar cordialment, tots els docents, professorat i personal de l’organització de les diferents escoles d’estiu que es fan en tot el territori de Catalunya: els primers –mestres i professorat- que després d’un curs intens s’inscriuen a aquestes formacions com una oportunitat d’actualització professional i d’intercanvi d’experiències de referència pedagògica i de qualitat; les organitzacions i les persones formadores que any rere any aposten per continuar oferint aquesta formació d’estiu a milers de docents.

Sabem que vivim en un món canviant, allò que ahir es donava com a efectiu avui cal revisar-ho per millorar-ho i adaptar-ho a les noves necessitats. Compartim que una de les claus per seguir el ritme dels temps és la formació permanent, l’actualització de metodologies, des d’unes conviccions interiors fermes i amb vocació de servei als infants i joves per tal d’oferir-los la millor educació. Entre tots -Departament d’Ensenyament, grups de mestres, docents, …- hem de continuar llaurant pel que ha de ser el futur del país.

Les escoles d’estiu són una bona ocasió per a poder estar en contacte amb experts dels diferents camps de l’educació, per a poder contrastar idees, per a compartir reflexions. En aquest sentit, donem valor a una peça clau d’aquestes trobades, l’oportunitat d’aprendre d’iguals i entre iguals. Aquest tipus d’aprenentatge i el debat i la reflexió que se’n desprenen enforteixen els equips docents i els claustres i, com a conseqüència, els diferents projectes educatius.

Desitjo que les escoles d’estiu d’enguany contribueixin a encarar dos reptes: d’una banda, avançar en un ensenyament basat en el desenvolupament de les competències, una tasca que ha de comptar amb la implicació de tots els docents; de l’altra, el pas de l’escola inclusiva, de la qual tenim mostres molt remarcables, al fet que tot el sistema esdevingui inclusiu. Això implica un canvi de paradigma a dos nivells, el del mateix sistema i el de la societat.

Volem contribuir al principi democràtic d’aconseguir un món més just i això passa perquè tothom tingui el màxim d’oportunitats en una escola per a tothom i un projecte per a cadascú.
Per acabar, vull agrair-vos la bona feina que feu cada dia als centres educatius i el vostre compromís amb l’educació dels infants i joves d’aquest país.
Bona i profitosa Escola d’Estiu!
Meritxell Ruiz Isern
Consellera d’Ensenyament