Experimentem cooperant amb eines TIC a secundària

Professora: Mari Angel Pitarque Cambra
Durada: 30 hores
CODI REC0240651

Presentació

Experimentem cooperant amb eines TIC a Secundària presenta una sèrie de continguts que poden ajudar als ensenyants a optimitzar el procés d’ensenyament-aprenentatge. És un curs pràctic, té una petita part informativa (conceptualització del terme cooperatiu/col·laboratiu), un petit espai per la reflexió i una part d’aplicació pràctica on es treballarà amb algunes eines TIC de forma cooperativa.

Contingut i estructura del curs

Aquest curs és fonamentalment pràctic, de fet no és realment un curs. Durant tot el “curs” es treballarà de manera cooperativa i l’anirem construint amb les aportacions dels participants. No espereu uns apunts meravellosos, la millor manera d’aprendre a fer treball cooperatiu és experimentar treballant cooperativament. S’ha de fer treball en grup, per tant no tindreu la llibertat d’horari típica dels cursos  on-line.

En un principi, el curs treballa tres blocs fonamentals, a un d’ells  es conceptualitza l’aprenentatge cooperatiu/col·laboratiu i s’estableixen els seus principis i fonaments. Es presenten tècniques bàsiques i es reflexiona sobre el treball entre iguals, l’escola inclusiva i els principis CA/AC(cooperar per aprendre/aprendre a cooperar), entre d’altres aspectes. Es visualitza com el treball en grup i entre iguals pot millorar la convivència i promoure canvis d’actitud en l’alumnat que finalment reverteixen en una millora del procés educatiu.

En un altre bloc s’analitzen algunes eines TIC (correu, fòrum, xat, videoconferències, Wikis, News Groups, Skype, WhatsApp i similars, Facebook, Instagram…) que poden ajudar a modificar la metodologia docent i crear entorns educatius basats en l’aprenentatge cooperatiu. Concretament es treballen els blogs i Google Docs/Drive com a eines bàsiques de treball cooperatiu.

També, si el temps ho permet,  s’invita a fer una reflexió sobre la pròpia pràctica docent, l’alumnat i el centre educatiu. I s’analitzarà la viabilitat d’aplicar tècniques d’aprenentatge cooperatiu per millorar el procés d’ensenyament-aprenentatge (Què ens aporten? S’ha de canviar la metodologia? I els recursos?).

Per acabar i en la mesura de les possibilitats de cada alumne, es realitzarà un petit projecte personalitzat on els participants adaptaran a la seva feina a l’aula alguna eina cooperativa.

El curs  pretén que, experimentant amb el treball cooperatiu, descobriu  advantages i inconvenients del treball amb diferents eines TIC. L’avaluació positiva del curs està condicionada a la participació activa a les diferents activitats que es van proposant.

Destinataris

El curs va adreçat  fonamentalment a professorat de secundària, encara que també pot ser útil per al professorat d’altres nivells.